Palestijnen in Onnen
In 2016 en 2017, toen Jan en ik minstens eens per week het AZC in Onnen bezochten, werd ik een keer gevraagd door een Syrische familie om te helpen met paperassen. Op hun ID stond bij nationaliteit niet: “Syrisch”, maar “Staatloos”. “Wat is dat?” vroeg ik. Ze vertelden dat zij oorspronkelijk uit Palestina kwamen. Daarna bleek dat nog meer Syrische families in Onnen eigenlijk Palestijns waren. Een familie vertelde dat hun grootouders waren gevlucht na terreuraanslagen van de Irgun en de Lehi, eind 1947. De familie woonde daarna in verschillende landen, maar kreeg nergens staatsburgerschap aangeboden. (Arabische landen hebben stoere praatjes, maar in de praktijk tonen ze bitter weinig solidariteit met Palestijnse vluchtelingen.) De familie heeft na 1947 nog twee keer moeten vluchten; uit Irak en later ook uit Syrië. De kinderen die ik sprak in AZC Onnen waren al de vierde generatie van de familie die “staatloos” is. Zouden deze families na drie, vier generaties nu in Nederland rust krijgen en eindelijk weer ergens bij gaan horen? Daar lijkt het wel op, maar dat veel mensen gestemd hebben op een partij voor ondermeer een “kopvoddentax”, baart grote zorgen. In het kader van het “elkaar vasthouden”, wat nu extra hard nodig is, heb ik afgelopen tijd weer contact opgenomen met de Palestijnse families die ik ken via AZC Onnen. Het leek me goed dat zij hun verhaal kwijt kunnen. T. komt zelf oorspronkelijk uit Gaza. Veel van haar familieleden kwamen om bij een bombardement.
Aardbevingen
In oktober 2023 waren er vier zware aardbevingen ten noordwesten van Herat. Tijdens de eerste twee op 7 oktober kwamen 1400 mensen om het leven en duizenden mensen raakten dakloos. De zware bevingen op 11 en 15 oktober verergerden de situatie. A. komt uit Herat en heeft daar nog steeds een goed netwerk. Vanuit Dubai kwam hij meteen na de eerste aardbeving in actie met een budget van 10.000 euro: De ACCI (www.acci.org.af), een soort kamer van koophandel in Herat waar veel winkels en bedrijven bij zijn aangesloten, bracht de eerste noodhulp; een grote hoeveelheid tenten en dekens. Uiteraard was er veel meer nodig, maar zeker voor buitenlandse hulporganisaties is het moeilijk werken in Afghanistan. Het duurde te lang, maar enkele weken na de aardbeving kwam er veel meer noodhulp, en ook meer structurele hulp op gang van binnenlandse en buitenlandse hulporganisaties. Blijf vooral doneren aan het Rode Kruis. Zij doen in Afghanistan onmisbaar werk.
Link van artikel NOS over der aardbeving https://nos.nl/l/2493304
Engelen
Van de mensen waarmee we jaren geleden hebben gewerkt (soms alleen maar een kleine hand-en-spandienst, soms jarenlange intensieve begeleiding), krijgen we af en toe prachtige reacties. Soms alleen maar een foto: Van hun net behaalde rijbewijs bijvoorbeeld. Of van een diploma. Altijd heel goed om te zien dat het goed met hen gaat. Soms komen er prachtige woorden. Ik zal voor een volgende nieuwsbrief wat verzamelen. Nu één mooi dankwoord van een vrouw die in AZC Onnen woonde:
“Jullie waren engelen, door God gezonden.
Jullie waren het antwoord op mijn gebeden.”
Ik geef bij deze de mooie woorden door, want jullie behoren tot de engelenschare; zonder jullie meedenken, inspiratie en donaties, hadden we weinig kunnen doen.
Naaimachines
We kennen een aantal alleenstaande vrouwen met kinderen in Afghanistan. Voor hen is het leven buitengewoon moeilijk. Werken buitenshuis is zo goed als onmogelijk geworden. Kleermaker N. regelt goede naaimachines voor de vrouwen, zodat ze daarmee thuis geld kunnen verdienen. Sinds enkele weken is het leven voor ongehuwde vrouwen, nog veel moeilijker en gevaarlijker geworden door nieuwe maatregelen van de Taliban. We moeten hier nog onderzoek naar doen. Meer hierover in een volgende nieuwsbrief. We gaan nog kijken naar mogelijkheden voor vrouwen die meerdere talen beheersen, zoals Farsi/Dari, Pashto, Urdu en Engels, om vanuit hun huis via internet taallerares te worden voor mensen waar dan ook op de wereld. Op dit moment ondersteunt Stichting Meesam 13 families met kinderen in Afghanistan. Het zijn gezinnen die voor heel moeilijke uitdagingen staan. De zorg voor een gehandicapt kind bijvoorbeeld.
Ter Apel
Sinds 2017 kom ik af en toe bij de IND in Ter Apel. Ik ben dan aanwezig bij gehoren van Afghaanse asielzoekers. Ik was aanvankelijk onder de indruk van de goede organisatie. Een bezoek aan Ter Apel is altijd spannend, er hangt veel af van zo’n gehoor, maar ik heb me nooit onprettig of onveilig gevoeld. Helaas besloot de Nederlandse regering flink te bezuinigen op de IND en het COA. AZC’s werden gesloten. Vooral vanaf maart 2022 zag ik de gevolgen in Ter Apel. Ik heb toen ’s nachts een, vanwege psychische problemen kwetsbare jonge asielzoeker opgehaald en elders ondergebracht. De sfeer in AZC Ter Apel was veranderd. Het was grimmig. Het stonk. Er was lawaai. De persoon die ik ophaalde had zich onveilig gevoeld. Enkele maanden later, zomer 2022 waren er in de media veel beelden van de misstanden in Ter Apel. Het Rode Kruis ging er noodhulp bieden. Let wel, het gaat hier om een moedwillig door Nederlandse bewindspersonen gecreëerde crisis. Kijk naar de grote festivals die in Nederland worden georganiseerd: In no-time kan bijvoorbeeld op grote schaal sanitair worden geplaatst. Waarom kon dat in Ter Apel niet? Ik vermoed dat deze door beleidsmakers gecreëerde crisis, bedoeld was voor electorale winst. Door alle dramatische beelden in de media, werd echter niet de VVD, maar de PVV de grootste.
Rode Kruis
Schande dat het nodig is in zo’n rijk land als Nederland, maar sinds 2020 verleent het Rode Kruis ook in Nederland hulp aan mensen die in een schrijnende situatie zitten. Het Rode Kruis zorgt voor boodschappenkaarten die bij Albert Heijn besteed kunnen worden. Het Rode Kruis geeft deze kaarten niet rechtstreeks aan mensen, maar werkt via heel veel kleine organisaties in Nederland, zoals Stichting Meesam. Het was interessant om kennis te maken en te praten met mensen van het Rode Kruis. Op dit moment hebben we de dakloze Afghanen in Nederland die we kennen ondergebracht en hebben we aangegeven de boodschappenkaarten niet meer nodig te hebben. Tijdens de Corona jaren zorgde het Rode Kruis voor locaties waar ongedocumenteerden zich konden laten inenten. Stichting Meesam hielp met afspraken maken en met de reiskosten naar de vaccinatie locaties.
3-12-2019
Stichting Meesam heeft de ANBI-status ontvangen en heeft een bankrekening!
Beste lezers,
Vanaf 30 november heeft Stichting Meesam een ANBI-status van de belastingdienst verkregen en sinds 3 december hebben we een bankrekeningnummer van de Triodosbank ontvangen. We kunnen nu actief donateurs gaan werven en hopen met dat geld veel goede dingen te kunnen doen.
Het bankrekeningnummer is: NL63TRIO 07 888 04 359
N.B. na TRIO zijn het cijfers!
Met hartelijke groet,
Stichting Meesam
———————————————————————————
26-10-2019
Waarom heeft de stichting nog geen bankrekeningnummer?
Beste lezers,
Stichting Meesam is op 3 oktober opgericht en nu zijn we heel hard bezig om alle zaken in orde te krijgen, zodat we donateurs kunnen gaan werven. We weten dat een aantal donateurs met smart zitten te wachten om ons financieel te ondersteunen, maar voordat we een bankrekening kunnen openen moeten we de ANBI-status hebben ontvangen van de belastingdienst.
Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Dit stukje staat op de website van de belastingdienst en kan voor donateurs heel nuttig zijn. De voordelen van een ANBI, zoals op deze website staat omschreven zijn:
Een ANBI betaalt
geen erfbelasting of schenkbelasting voor erfenissen en schenkingen
die de instelling gebruikt voor het algemeen belang.
Als een ANBI zelf
schenkingen doet in het algemene belang, dan hoeft de ontvanger geen
schenkbelasting te betalen.
Een ANBI komt in
aanmerking voor teruggaaf
van energiebelasting.
Vrijwilligers
die voor een ANBI werken, doen daarmee onder bepaalde
voorwaarden een gift
aan een ANBI.
Donateurs
van een ANBI mogen hun giften
aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Om in
aanmerking te komen voor de aftrek van periodieke giften, moeten de
donateur en de ANBI de gift
vastleggen in een overeenkomst.
Voor donateurs van
culturele
ANBI’s geldt een extra giftenaftrek.
De aanvraag voor een ANBI-status is verstuurd. Gemiddeld duurt zo’n aanvraag tussen de twee en acht weken.
De stichting heeft ook alvast de aanvraag voor een bankrekening bij de Triodosbank aangevraagd. De Triodosbank wacht eerst op goedkeuring van de ANBI-status voordat ze ons een rekeningnummer geven.
Zodra wij de ANBI-status hebben ontvangen en het bankrekeningnummer zullen we dit direct plaatsen op de website.
Met hartelijke groet,
Stichting Meesam